VR Cuylenburght

Ons eigen project. Wij willen het kasteel waarmee Culemborg ooit begon, weer terugbrengen. Op de historische plek waar het kasteel ooit gestaan heeft. Maar niet met stenen, maar met pixels: een virtueel kasteel waarin je kan beleven hoe het in die tijd moet zijn geweest. Onder begeleiding van een ervaren gids, op een plek waar je de historie kan voelen.

Dit doen wij niet alleen, maar samen met verschillende partners zoals De Stichting Kasteeltuin Culemborg, het Historisch Genootschap Voet van Oudheusden, de Stichting Stadsgidsen Culemborg en de gemeente Culemborg.

Ons project is gehonoreerd door het Regionaal Investeringsfonds van de Fruitdelta.

Over het VR Kasteel

Het is één van de grootste schatten van Culemborg, maar je hebt veel fantasie nodig om je voor te kunnen stellen hoe het ooit moet zijn geweest, Kasteel de Cuylenburght. Je kan er nog steeds overheen lopen, de fundering ligt er nog, maar erin… dat gaat niet meer. En dat is jammer, want een kasteel kunnen zien is één ding, een kasteel in kunnen is nog eens iets anders. En deRealiseerders vinden het tijd voor iets anders.

In eerste instantie is het misschien wel wat opvallend dat een communicatiebureau een kasteel bouwt. Totdat je je realiseert dat dit kasteel niet wordt herbouwd met stenen, maar met bits. Niet fysiek maar virtueel dus. Er is de afgelopen jaren heel veel aan Virtual Reality (VR) onderzocht. Één van de belangrijkste conclusies is dat een film iets is wat je hebt gezien en VR is iets wat je hebt beleefd. Als je het goed uitvoert, is een bezoek aan het VR kasteel net zo waardevol als een bezoek aan overeind gebleven stenen kasteel.

Samenwerking is onmisbaar
Op sommige manier is het misschien zelfs nog waardevoller. We willen aan de VR ook educatie toevoegen. Zodat bezoekers ook echt iets kunnen leren van een bezoek aan ons kasteel. “ Dat maakt het belangrijk dat het kasteel zo historisch correct mogelijk is. De samenwerking met de Stichting Kasteeltuin, de Voet van Oudheusden en de gemeente is dan ook onmisbaar.

We gaan het kasteel vervolgens  niet zelf exploiteren, maar overdragen aan de stad. Zodat alle inwoners en toeristen weer kunnen beleven hoe onze stad ooit is ontstaan.

Deze tekst is een bewerking van het artikel over dit project in LEK Magazine.